Kunstgrasvelden

We merken dat er steeds meer vragen leven over het gebruik van kunstgras met rubbergranulaat. Langs deze weg informeren we jullie dat de KNVB alle informatie m.b.t. dit onderwerp gebundeld heeft op KNVB Assist.

Graag benadrukt de KNVB nogmaals dat uit meerdere onderzoeken van het RIVM niet gebleken is, dat spelen op kunstgrasvelden gezondheidsrisico’s met zich meebrengt en dat er op de betreffende velden gespeeld kan worden. De KNVB is wel tevreden met de toezegging van het RIVM voor nieuw onderzoek en resultaten op korte termijn.

Wat betreft VSV Vreeswijk blijft we nog steeds het standpunt dat we de RIVM, KNVB en de Gemeente blijven volgen en dat we kunnen blijven spelen op ons kunstgrasveld 1. Alle ontwikkelingen zullen we op de voet blijven volgen en daar waar nodig op de mogelijke ontwikkelingen we zullen blijven communiceren naar iedereen toe.

Wel hebben we gemeend dat we met name bij de onderste leeftijdsgroepen een tijdelijke beslissing hebben moeten nemen doordat daar veel vragen en zorgen naar voren kwamen.

De JO11-2, JO9-1, JO9-2, JO9-3, JO8-1 en de JO7 (mini's) zullen voorlopig, totdat er meer duidelijkheid komt, niet op kunstgrasveld 1 trainen en wedstrijden spelen. Dit is in overleg gegaan met het TC-lid Sander Walet en de jeugdvoorzitter jongens Cor Mulder.

Verder adviseert het RIVM om na afloop van de wedstrijd en training goed te douchen als men op dit kunstgrasveld gespeeld heeft.

Verder willen wij er op wijzen dat er op dit moment 3 verschillende soorten kunstgras bij de amateurclubs liggen:

  1. Kunstgras met rubberen korrels afkomstig van autobanden (deze liggen op veld 1);
  2. Kunstgras met geproduceerde kunststof korrels TPE (deze is niet afkomstig van autobanden en is en wordt door veel gemeenten al als alternatief gezien voor optie 1);
  3. Kunstgras met kurk welke nu gelegd wordt op veld 4 (is de laatste jaren in ontwikkeling en komt steeds vaker voor).

Mocht men nog met vragen zitten omtrent het gebruik van kunstgras en de veiligheid van de kinderen dan kan men zich altijd richten tot het bestuur van VSV Vreeswijk of tot KNVB of de gemeente Nieuwegein

Met vriendelijke groet,
Daniel Jansen